+421 233 456 254

Ako správne prezuť pneumatiky

S výmenou pneumatík z letných na zimné a naopak nemusíte hneď utekať do pneuservisu. Ak ste dostatočne zruční a ak máte k dispozícii vhodnú sadu pneumatík na diskoch, zvládnete prezuť vo svojej garáži. Hoci sa jedná o relatívne nenáročný úkon, majte vždy na pamäti, že zastávate prácu preškoleného a skúseného automechanika.

Ako správne prezuť pneumatiky

Napriek tomu, že samotnú výmenu pneumatík ako takú zvládnete so základným náradím a trochou zručnosti doma, aspoň raz ročne pneuservis navštívte. V domácich podmienkach už totiž nezvládnete napríklad vyvážiť kolesá, čo je jeden z najpodstatnejších rozdielov pri domácom prezutí a prezutí u profesionálov.

Vyváženie kolies má vplyv na bezpečnosť, jazdný komfort, spotrebu alebo opotrebenie nielen pneumatík, ale aj ložiská, uloženie náprav, tlmiče atď.

Na rozdiel od laika prídu profesionáli pri prezúvaní v servise na rad nedlhov, ktoré môžu časom viesť k vyššiemu opotrebovaniu vozidla, zníženiu bezpečnosti a samozrejme k zvýšeniu nákladov. Medzi časté problémy odhalené počas prezúvania patria nerovnomerne zjazdené pneumatiky vplyvom nezriadenej geometrie, krivý disk vplyvom prejazdu výmoľu, obyčajné defekty ako je zapichnutý klinec, poprípade zlý stav či poškodenie inej časti vozidla, ako sú vytečené tlmiče, opotrebované brzdové obloženie, voľné. Skúsený mechanik tieto nezrovnalosti dokáže pri prezúvaní ľahko odhaliť.

 



Z týchto dôvodov odporúčame prezutie u profesionálov, avšak ako sme uviedli vyššie, samotnú výmenu pneumatík zvládnete aj doma. Poďme sa pozrieť, ako na to:


1. Najskôr povoľte skrutky a ľahko zdvihnite vozidlo
Zatiahnite ručnú brzdu, zaraďte jedničku alebo spiatočku, pri automate P. Následne mierne povoľte skrutky na kolesách – stačí o pol otáčky. Teraz vsuňte hever pod koleso; kam presne vám ukážu značky na bočnom prahu auta. Niektoré vozidlá majú špeciálne zdvíhacie body, ktoré je nutné využiť. Niekedy sa nachádzajú aj mimo prahov, poprípade je potrebné použiť zdvihák zodpovedajúceho tvaru, ktorý presne pasuje do zdvíhacieho bodu. Vozidlo nadvihnite len ľahko.

2. Zložte kolesá
Pomocou kľúča alebo rázového uťahovača vyskrutkujte skrutky. Pri skrutkovaní poslednej skrutky dávajte pozor, aby koleso nespadlo. Jednak by mohlo dôjsť k jeho poškodeniu a jednak by vás mohlo poraniť, napríklad pri páde na nohu. Môže sa však stať, že koleso zostane na náboji „prilepené“. Deje sa tak vplyvom zlého očistenia pri poslednej výmene, poprípade nedbalým ošetrením dosadacích plôch. V tomto prípade je ideálne nechať si koleso "poistené" priskrutkovaním jednej skrutky na pár otáčok tak, aby nevypadlo, a pomocou gumového kladiva ho niekoľkými šetrnými údermi "odlepiť". Potom opatrne odskrutkujte poslednú skrutku, koleso zložte a položte ho pod auto.

3. Očistite dosadacie plochy
Pomocou drôtenej kefy očistite dosadacie plochy náboja i kolesa tak, aby tu nezostala hrdza, vosk alebo zaschnuté mazivo. Následne dosadacie plochy namažte tenkou vrstvou vazelíny, aby ste ich ochránili pred koróziou. Použiť môžete tiež postrek s karosárskym voskom alebo na daný účel určený olej. Dávajte však dobrý pozor na to, aby sa prebytočné mazivo nedostalo do nábojov a predovšetkým na brzdové plochy – mohlo by stiecť na brzdy. Pokiaľ sa mazivo dostane kamkoľvek inam než na dosadacie plochy, bude špiniť a budú sa naň lepiť nečistoty. V žiadnom prípade potom nemažte samotné skrutky - pri ich utiahnutí na predpísaný moment sa nemusíte báť, že by na konci sezóny nešli povoliť.

4. Nasaďte nové kolesá a utiahnite skrutky
Teraz je ešte len čas nasadiť nové kolo. Pokiaľ máte smerový dezén, dbajte na to, aby šípka na dezéne mierila v smere jazdy. Ak máte pneumatiky, ktoré sú označené INISDE/OUTSIDE, nemusíte smer riešiť a koleso jednoducho nasaďte - v pneuservise sa už postarali, aby na disku bolo umiestnené správne. Nasadené koleso následne (ideálne na striedačku do kríža) priskrutkujte, zatiaľ ho ale nedoťahujte. Vymenené koleso, ktoré ste položili pod auto, vytiahnite a vozidlo pomaly spustite na zem. Teraz skrutky nového kolesa dotiahnite na hodnotu stanovenú výrobcom pomocou momentového kľúča. To je dôležité z niekoľkých dôvodov; skrutky budú utiahnuté rovnomerne, nebudú pretiahnuté a po sezóne pôjdu dobre povoliť.

5. Nahustite kolesá na hodnotu predpísanú výrobcom
Správnu hodnotu, na ktorú kolesá nahustiť nájdete uvedenú na štítku umiestnenom najčastejšie v zádverí u vodiča alebo na veku tankovacieho otvoru. Ak máte nový automobil, prípadne vozidlo staré približne 5-10 rokov, budete pravdepodobne musieť resetovať nastavenie stráženia tlaku TPMS. Spôsob resetovania je závislý od systému vozidla. Niekedy sa jedná o tlačidlo, poprípade funkciu priamo v menu (skôr pri nepriamych systémoch, ktoré merajú z ABS), niektoré systémy dokážu vykonať reset samy (jedná sa o systémy priame, ktoré majú snímače umiestnené priamo v kolesách).

 

Naše tipy:

- Pri kolesách, ktoré meníte, si označte ich pozície a nabudúce ich prestriedajte – dezén predných kolies sa totiž opotrebováva rýchlejšie. Vďaka ich striedaniu môžete pracovať s celkovým opotrebovaním sady alebo aj s hlučnosťou. Pri výmene pozícií musíte však dbať na čidlá TPMS, pokiaľ nimi vaše vozidlo disponuje. Nie každému systému sa bude páčiť, že je koleso na inej pozícii, než na ktorú bolo naprogramované.
- Pred uložením skontrolujte pri kolesách tlak a následne ho pravidelne strážte. Dobré je kolesá nahustiť na vyššiu hodnotu. Ak by totiž došlo k náhodnému úniku, hrozilo by poškodenie danej pneumatiky vplyvom deformácie pri jej úplnom vyfúknutí, poprípade by mohlo dôjsť k rozhodeniu vyváženia. Aj za štandardnej situácie môže tlak klesnúť počas 6 mesiacov skladovania o celú tretinu.
- Kolesá skladujte v šere, suchu a rovnomerne zaťažené. Ideálne na ich uskladnenie je stojan a obal. Poprípade sa obráťte na niektorý z pneuservisov a využite službu uskladnenia pneumatík. Okrem iného sa v tomto prípade môžete obrátiť aj na nás, radi vám pomôžeme.