+421 233 456 254

Michelin

Pneumatiky popredného gumárenského výrobcu s ikonickým maskotom sú známe svojou neochvejnou kvalitou, vysokou spoľahlivosťou a unikátnym know-how zakoreneným v 19. storočí. Poďte s nami objaviť najzaujímavejšie produkty a najdôležitejšie momenty vývoja legendárnej francúzskej značky pneumatík.

Michelin

Dcérske spoločnosti: BF Goodrich, Kormoran, Sebring, Kleber

Predávané typy: Osobné, úžitkové, nákladné, poľnohospodárske, MPT-EM a bagre, motocyklové

Trieda: Premium

 

Snáď najznámejšia značka pneumatík zásadne ovplyvňuje svet automobilov už viac ako 100 rokov. Francúzsky Michelin vždy určoval tempo vývoja a svojimi inováciami niekoľkokrát premenil vnímanie mobility ako takej. Okrem kvalitných pneumatík totiž ponúka vždy niečo naviac – od kvalitného servisu, sprievodcov nielen pre motoristov až po ekologické vnímanie priemyslu.

 

Michelin & Cie

Spoločnosť Michelin založili na popud svojej matky bratia André a Édouard Michelinovia v roku 1889 na základoch rodinnej firmy, ktorá sa pôvodne venovala výrobe poľnohospodárskych nástrojov a s časti gumárenských produktov. Vo viere v úspech gumárenského priemyslu začali vyrábať obutie pre bicykle, a predovšetkým brzdové doštičky ku kočiarom s anglickým názvom „The Silence“, ktorý predikoval ich ambície stať sa súčasťou svetového trhu.

   

André a Édouard Michelin

 

Významné inovácie

Od svojich počiatkov je značka Michelin známa svojimi revolučnými inováciami. Tá prvá prišla hneď dva roky po založení firmy. Édouard Michelin vylepšil vynález Johna Dunlopa a vďaka tomu roku 1891 uzrel svetlo sveta prvý odnímateľný plášť pre bicykle. Dovtedy bolo štandardom plášť na ráfik bicykla lepiť – efektívne riešenie sa stávalo nepohodlným v prípade defektu, pretože výmena trvala kvôli nutnosti schnutia lepidiel neprimerane dlho a vyžadovala odborný zásah. S vymeniteľným plášťom sa rapídne skrátila doba opravy poškodeného obutia. Zrodila sa moderná pneumatika tak, ako ju poznáme dnes. V praxi sa overila v podstate okamžite – prvá francúzska cyklistická hviezda Charles Terront vďaka nej vyhral preteky Paris-Brest-Paris s náskokom viac ako 8 hodín oproti svojim súperom.

   

 

Prvé pneumatiky pre automobily a celosvetová expanzia

V 90. rokoch 19. storočia sa Michelin začal angažovať v rýchlo rastúcom automobilovom priemysle. Svoje inovácie zo sveta plášťov pre bicykle aplikoval na automobily a roku 1895 vybavil vôbec prvýkrát v histórii automobil pneumatikami. Napriek tomu, že nimi opatrené vozidlo závod Paris-Bordeaux-Paris nevyhralo, dvere pre moderné automobilové pneumatiky boli otvorené. Ich spoľahlivosť, bezpečnosť a najmä komfort z jazdy boli totiž vo svojej dobe bezkonkurenčné.

Moderný vzhľad dostali pneumatiky Michelin v roku 1899, kedy nimi belgický pretekár a konštruktér Camille Jenatzy vybavil svoj elektromobil, v ktorom ako prvý na svete prekonal na ceste rýchlosť 100 km/h.

Do sveta expandovala značka v roku 1906 – prvú továreň za hranicami Francúzska založila v talianskom Turíne, o rok neskôr expandovala do USA (New Jersey) a v roku 1911 do Británie (Londýn).

Postupom času sa automobily stávali stále ťažšími a doterajšia konštrukcia pneumatík im už nestačila. Michelin na situáciu reagoval šesťročným vývojom a roku 1937 predstavil prvú pneumatiku so železnou konštrukciou.

 

Radiálne pneumatiky X – revolúcia, expanzia, šport

O necelých desať rokov neskôr uviedla značka na trh jednu z najzásadnejších inovácií sveta pneumatík vôbec - radiálnu pneumatiku. Jej konštrukcia s kordovými vláknami orientovanými kolmo na pätové laná pneumatiky vydržala dva až štyrikrát dlhšie ako bežné obutie svojej doby. Patent na radiálne pneu získal Michelin roku 1946 a okamžite ho aplikoval na pneumatiku označenú Michelin X.

Potenciál novej radiálnej technológie rýchlo rozpoznal Francois Michelin (vnuk zakladateľa spoločnosti) a v prvej polovici 50. rokov ho vďaka znalosti trhu a povojnovej ekonomickej situácii dokázal využiť na vybudovanie neochvejnej pozície značky Michelin ako svetového lídra pneumatikárskeho priemyslu.

Podpora radiálneho obutia X, vďaka ktorému začal Michelin dominovať svetovému trhu s pneumatikami, so sebou priniesla množstvo dôležitých zmien. Jednou z najdôležitejších bolo uvedomenie si zásadnej úlohy výskumu v odbore, ktoré odštartovalo sériu budovania výskumných laboratórií Michelin. V roku 1965 tak začalo svoju činnosť prvé výskumné a testovacie centrum v Ladoux vo Francúzsku, nasledovali centrá v španielskej Almerii, Laurens v spojených štátoch alebo v Ote v Japonsku. Ďalšie vlny expanzie nasledovali aj v 70. (USA), 80. a 90. rokoch (Ázia, Východná Európa), kedy značka založila svoje pobočky takmer po celom svete.

Radiálne pneumatiky Michelin X mali na svedomí aj návrat značky do sveta športu. Od vývoja pneumatík pre závodné stroje odstúpila spoločnosť v roku 1912, avšak po nečakanom víťazstve ich radiálnych pneu X v 24-hodinovom závode Le Mans v roku 1951 znovu objavila kúzlo závodných tratí. Radiálna konštrukcia pneumatík rýchlo prenikla do všetkých disciplín a v každej preukazovala bezkonkurenčný výkon.

V nasledujúcich rokoch zožala značka rad úspechov na závodnom poli vrátane víťazstva s tímom Alpine-Renault na prvých majstrovstvách sveta v rely v roku 1973. V rovnakom roku potom založila oddelenie motošportu a ďalšie víťazstvo na seba nenechalo dlho čakať. Pneu Michelin sa začalo umiestňovať na prvých miestach súťaží, ako boli Formula 1 alebo MotoGP.

 

Najväčšia inovácia od roku 1945

Od predstavenia radiálnych pneumatík X uplynulo bezmála osemdesiat rokov, než Michelin predstavil ďalší revolučný koncept – pneumatiku Michelin UPTIS. Obutie 100% odolné voči prepichnutiu - jej konštrukcia totiž nepočíta so vzduchom, a tak ani pichnúť nejde. Zdá sa, že defekty pneumatík ako ich poznáme budú snáď v dohľadnej dobe minulosťou. Inovácia zároveň zásadne eliminuje potrebu náhradných pneumatík a nutných sád na opravu.

 

Akvizícia

Rast značky a upevňovanie pozície na trhu je v ekonomickom svete neodmysliteľne spojené s akvizíciami. Pre Michelin prišiel tento okamih na začiatku 80. rokov. Prvé z akvizícií bolo prevzatie patronátu nad vtedy upadajúcou značkou Kleber v roku 1981. Nevyvrátiteľnú pozíciu na americkom trhu si spoločnosť získala akvizíciou klasickej značky Uniroyal-Goodrich v roku 1990 a následne sa sústredila na rast v Európe, kedy roku 1995 získala poľskú značku Stomil Taurus v Maďarsku roku 1996.

 

Michelin počas Veľkej vojny

Vďaka úspešnej expanzii zamestnával Michelin na začiatku prvej svetovej vojny viac ako 3 500 mužov, ktorí boli povolaní do zbrane. Kvôli tomu musel nielen redukovať výrobu, ale aj ju prispôsobiť politickej situácii. Okrem pneumatík a kolies vyrábala spoločnosť aj spacáky, stany, hrnčeky a rad ďalších produktov spojených s gumárenským priemyslom.

Vizionárski bratia Michelinovia pevne verili, že vojna bude vyhraná vzduchom. Časť svojej výroby preto preorientovali na výrobu lietadiel a vďaka ich iniciatíve vznikla aj prvá betónová pristávacia dráha na svete – aby ich lietadlá Brequet, ktorých počas prvej vojny vyrobili okolo 2 000 kusov, mohli vzhlietnuť za každého počasia.

   

 

Automobil pre všetkých

Rovnako ako v USA, Británii alebo Nemecku aj vo Francúzsku rástol v medzivojnovom období dopyt po jednoduchom automobile pre každého. Zatiaľ čo za hranicami sa otázku snažili vyriešiť výrobcovia ako Ford, Volkswagen alebo Mini, vo Francúzsku sa jej ujali bratia Michelinovia v spolupráci so značkou Citroën. Respektíve Michelin prevzal patronát nad automobilkou Citroën, do vedenia dosadil Pierra Michelina a Pierra Boulangera. Obaja muži začali pracovať na minimalistickom motorovom vozidle, ktoré by si mohol dovoliť každý. Napriek tomu, že prvé výskumy trhu v súvislosti s kompaktným automobilom vykonali už v roku 1922, jednoduchý, všestranný, ľahko ovládateľný, a predovšetkým ekonomický automobil 2CV predstavili až roku 1948 a na trh ho uviedli o rok neskôr.

   

 

Ikonický maskot

Na konci 19. storočia vznikol jeden z najznámejších maskotov na svete, muž z pneumatík - Bibendum, známy tiež ako Michelin Man alebo Michelin Tire Man. Na základe predstavy bratov Andrého a Édouarda ho stvárnil v roku 1898 Marius Rossilion, známy ako O´Galop, a v tom istom roku sa nový maskot prvýkrát predstavil aj verejnosti na Svetovej výstave automobilov v Paríži (Mondial de l´automobile de Paris Paris Motor Show). V rôznych obmenách ho značka Michelin používa dodnes. A niet divu prečo - Michelin Man stále fascinuje. Dôkazom je jeho zvolenie za najlepšie logo storočia v roku 2000.

   

 

Michelinský sprievodca

Značka Michelin vždy ponúkala niečo navyše a jej známy sprievodca je toho dôkazom. V čase automobilového priekopníctva bola jazda autom nefalšovaným dobrodružstvom a bratia Michelinovia si dobre uvedomovali potreby svojich zákazníkov. Na prelome storočia preto vydali svojho prvého michelinského sprievodcu. Od roku 1900 tak sprevádza motoristov na cestách červená brožúra s názvom Guide Michelin. Pôvodne obsahovala technické odporúčania týkajúce sa údržby a opráv pneumatík rovnako ako informácie o autoservisoch, čerpacích staniciach alebo hoteloch.

O desať rokov neskôr zostavili bratia prvú mapu pre vodiča ako doplnok sprievodcu a v roku 1926 pribudla k celku ešte Hviezda vynikajúcich jedál (Étoile des bonnes tables) – dnes už legendárne hodnotenie reštaurácií pre gurmánov a profesionálov.

Michelinskú navigačnú sadu pre motoristov uzatvárajú cestovné ukazovatele a míľniky. Michelin ich začal vyrábať na konci prvej svetovej vojny a produkoval ich až do konca 70 rokov 20. storočia. Ich cieľom bolo ešte viac zefektívniť sprievodcu a uľahčiť jazdu najmä diaľkovým vodičom.

   

 

Udržateľnosť

Gumárenský priemysel vo všeobecnosti nie je šetrný k životnému prostrediu. Ekologickou otázkou svojej výroby a svojich produktov sa Michelin začal zaoberať relatívne skoro – v 90. rokoch, keď „zelená politika“ nebola taká výrazná, ako dnes. Už roku 1991 predstavil na Svetovej výstave automobilov v Paríži svoj koncept Zelenej pneumatiky (Green Tire). Primiešal do nej väčší podiel siliky, čo malo za následok výrazné zníženie valivého odporu, spotreby paliva i emisií CO2 – svoju prvú ekologickú pneumatiku pomenoval MXN (N for Nature). Po ďalších dvoch rokoch vývoja predstavila značka eko pneu Michelin Energy.

 

Budúcnosť?

Spôsob dopravy sa v budúcnosti určite zmení. Ako? To zatiaľ nevieme. Michelin za týmto účelom začal na prelome milénia organizovať stretnutie s názvom Challenge Bibendum. Pravidelne sa na ňom stretávali najväčší hráči segmentu mobility – od výskumných organizácií cez výrobcov až po spotrebiteľov. Svoju povahu stretnutia zásadne zmenila v roku 2017, kedy sa premenila na Movin'on by Michelin a stala sa svetovým summitom pre udržateľnosť mobility.

V súvislosti s rýchlo sa meniacou kvalitou životného prostredia si spoločnosť Michelin uvedomuje nutnosť konať okamžite. Spolieha sa pri tom primárne na svoje výskumné oddelenie. Plní a rozširuje svoje záväzky v súvislosti s rozvojom vodíkového priemyslu, ktorý je šetrnejší najmä k ovzdušiu, do ktorého vypúšťa menšie množstvo skleníkových plynov. Príkladom môže byť projekt Mission H24, ktorý sa sústredí na vývoj vodíkového športového vozidla alebo vývoj elektrického závodného motocykla MotoE.

 

Naše tipy na najlepšie pneu Michelin z našej ponuky 

 

Celoročné pneumatiky pre osobné automobily

 

MICHELIN CROSSCLIMATE 2

Celoročné pneumatiky Michelin Crossclimate 2 sa právom chvália titulom najlepších celoročných pneumatík súčasnosti, ktorý im udelil britský magazín Tyrereviews v roku 2021. Vďaka využitiu špičkových technológií sa v testovaných jazdných vlastnostiach nielenže vyrovnajú bežným sezónnym pneumatikám, v mnohom ich aj predbehnú. Ich výraznou prednosťou je vysoký kilometrový nájazd, ktorý je podľa nezávislých testov približne o 6 000 km vyšší ako pri ostatných porovnávaných pneumatikách.

Vybavené sú radom technológií, ktoré im zaručujú prémiové vlastnosti a ich uchovanie aj počas postupujúceho opotrebovania:

MaxTouch optimalizuje usporiadanie dezénových blokov, vďaka čomu pneumatiky dobre rozkladajú sily pri brzdení, akcelerácii aj zatáčaní a ich vzorka tak ubúda rovnomerne. Ich kilometrový nájazd je tak priemerne vyšší o 25 % oproti ostatným celoročným pneumatikám.

Cool Running znižuje spotrebu paliva aj batérie u elektromobilov pomocou pružnejšej bočnice. Počas brzdenia, manévrov aj akcelerácii plášťa s touto technológiou spotrebúvajú menej energie a prispievajú k úspore paliva aj batérie elektromobilu.

EverGrip zaručuje jazdné vlastnosti totožné s jazdnými vlastnosťami novej pneumatiky po celú dobu používania až do limitu jej zákonného opotrebovania. Poskytujú špeciálnu zmes inovatívnych polymérov s vysokým podielom siliky spolu s vertikálnymi pozdĺžnymi drážkami. Pneumatiky Michelin Crossclimate 2 vďaka tomu ponúkajú skvelú trakciu, ovládateľnosť a hladký odvod vody aj pri minimálnej hĺbke dezénu 1,6 mm. S postupujúcim opotrebovaním sa drážky a lamely navyše rozširujú a tým kompenzujú úbytok hĺbky dezénu.

 

Zimné pneumatiky pre osobné automobily

MICHELIN PILOT ALPIN 5

Prémiové zimné pneumatiky Michelin Pilot Alpin 5 sú pravdepodobne tým najlepším, čo na zimu môžete obuť. Pýšia sa vysokou životnosťou, nižšou spotrebou paliva a skvelým záberom za mokra aj na snehu. Vďaka dizajnovej úprave bočníc so štýlovým zamatovým efektom ponúkajú okrem dokonalého výkonu aj dokonalý vzhľad. Niet divu, že sa jedná o prvomontážnu voľbu popredných svetových výrobcov vysokovýkonných vozidiel.

Oproti svojmu už aj tak skvelému predchodcovi zvýšili o 15 % svoju odolnosť proti akvaplaningu a o viac ako 10 % znížili svoje opotrebenie. Lepšie jazdné vlastnosti na snehu sú tiež viditeľné. Vhodné sú najmä pre športové a výkonné prémiové vozidlá.

Dizajn pneumatík Michelin Pilot Alpin 5 disponuje unikátnym prerezaním so šípovým dizajnom, ktorý vykazuje skvelú priľnavosť na každom povrchu a jeho vysoké drážky zaisťujú okamžitý odvod vody a skvele zabraňujú akvaplaningu.

Gumová zmes najnovšej generácie obsahuje nový funkčný elastomér, ktorý pružnosť a silnú priľnavosť zimných pneumatík Pilot Alpin 5 posúva na novú úroveň. Vďaka tomu vykazujú aj pri veľmi nízkych teplotách kratšiu brzdnú dráhu pri jazde v náročných zimných podmienkach.

 

Letné pneumatiky pre osobné vozidlá

 

MICHELIN PRIMACY 4

Letné pneumatiky Primacy 4 sú vlajkovou loďou letného obutia Michelin. Vynikajú dôrazom na vysokú bezpečnosť, vykazujú skvelé brzdné vlastnosti na mokrom povrchu aj pri pokročilom opotrebovaní a ich kilometrový výkon je bezkonkurenčný.

Obutie Michelin Primacy 4 ponúka výnimočné jazdné vlastnosti, ktoré sa prejavia najmä pri brzdení za mokra – v porovnaní s ostatnými letnými pneumatikami majú až o 2,8 m kratšiu brzdnú dráhu. Drážky dezénu poskytujú efektívny odvod vody aj pri opotrebovaní až na 2 mm, ich väčší počet a celkové rozloženie blokov, ponúkajú až o 22 % väčšiu styčnú plochu ako predošlé modely radu Primacy. Opotrebenie sleduje špeciálny indikátor, ktorý dokáže včas upozorniť na nutnosť výmeny.

Pneumatiky Michelin Primacy 4 excelujú aj v kilometrovom nájazde. Vďaka odolnej behúňovej zmesi nájdu priemerne o 18 000 km viac ako ostatné letné pneumatiky pre osobné automobily

 

 

 

MICHELIN E PRIMACY

Letné pneumatiky Micheline E Primacy sú obutím s najnižším valivým odporom vo svojej kategórii. Navrhnuté sú špeciálne pre elektrické a hybridné vozidlá, ich dezén patrí medzi 1 % najúspornejších dezénov vôbec a kladné body zbierajú aj v oblasti bezpečnosti, kedy sa radia medzi 30 % najbezpečnejších produktov na európskom trhu prémiových pneumatík.

Výnimočne nízky valivý odpor najúspornejších pneumatík pre elektromobily Michelin E Primacy zaisťuje špeciálna zmes gumy Energy Passive a technológie EnergyAirShield a CoolRunning, ktoré efektívne zvyšujú energetickú účinnosť a predlžujú dojazd na jedno nabitie batérie až o 7 %.

Maximálne bezpečie na mokrých cestách zaisťujú drážky v tvare U, ktoré perfektne odvádzajú vodu. Rovnomerné opotrebenie behúňa má na starosti technológie MaxTouch. Nielen vďaka tomu poskytujú pneumatiky pre elektromobily Michelin E Primacy aj po 30 000 km jazdy kratšiu brzdnú dráhu, než je stanovené legislatívnymi limitmi pre nové pneumatiky.

 

Zimné pneumatiky pre VAN

MICHELIN AGILIS ALPIN

Zimné pneumatiky pre úžitkové vozidlá Michelin Agilis Alpin zaručujú optimálnu kontrolu nad vozidlom a bezproblémovú mobilitu na zasnežených vozovkách vďaka vynikajúcemu záberu a akcelerácii na snehu.

Ich špeciálne navrhnutý dezén s otvorenými ramenami a hĺbkovými lamelami ponúka skvelú ovládateľnosť za sucha aj na snehu. Technológia Durable Contact Patch vyvinutá pre nákladné pneumatiky zväčšuje kontaktnú plochu gumy s vozovkou o 27 %, čím zvyšuje aj priľnavosť na ľade. Technológia Stabiligrip s 3D lamelami a samoblokujúcimi dezénovými blokmi zase poskytuje presnejšiu odozvu pri riadení.

Odolnosť proti prerazeniu zvyšujú špeciálne ochranné bloky na bočniciach. Životnosť ešte viac posilňuje guma odolná proti oderu - vychádza totiž z technológie vyvinutej pre robustné nákladné pneumatiky. To všetko zvyšuje celkovú životnosť VAN pneumatiky Michelin Agilis Alpin minimálne o 10 % oproti priemerným zimným pneumatikám.

 

Letné pneumatiky pre VAN

MICHELIN AGILIS 3

Letné úžitkové pneumatiky Michelin Agilis 3 ponúkajú ekologicky aj ekonomicky šetrný dizajn, dlhotrvajúcu bezpečnosť a skvelú životnosť.

Zvyšovanie ekologickej šetrnosti ide ruka v ruke so znižovaním nákladov a energetickou, a teda aj ekonomickou výhodnosťou. Pneumatiky Michelin Agilis 3 sú ľahšie a majú nízky valivý odpor, vďaka čomu spotrebúvajú výrazne menej paliva a produkujú významne nižšie hodnoty CO2.

Zároveň zaručujú vysokú bezpečnosť pre vodičov aj pre náklad. Vďaka využitiu technológie EverGrip majú vynikajúcu priľnavosť aj brzdné vlastnosti na mokrom povrchu. Drážky v tvare U majú kolmejšie steny, vďaka ktorým sa v okamihu, keď je pneumatika opotrebovaná na 2 mm, zvýši pomer prerezaných plôch, ktoré zaisťujú efektívny odvod vody. Ich priľnavosť k mokrému povrchu ešte viac zvyšuje zmes s vyšším pomerom sadzí a siliky.

Vysoká odolnosť a dlhotrvajúca životnosť sú samozrejmosťou. Kilometrový výkon pneumatík Michelin Agilis 3 je až o 7 % vyšší oproti predchádzajúcej generácii, špeciálne ochranné štíty chránia bočnice pred poškodením, inovatívna zmes gumy má väčšiu odolnosť proti oderu a patentované odvádzače kamienkov ešte viac zvyšujú ochranu pneumatík tým, že zabraňujú zachytávaniu kamienkov v behúni, čím sa predlžujú jeho životnosť.

 

Nákladné pneumatiky

 

MICHELIN X LINE ENERGY Z

Nákladné pneumatiky Michelin z radu X Line Energy boli vyvinuté tak, aby spĺňali požiadavky bežnej cestnej dopravy, a zároveň zaistili čo najnižšie náklady na prevádzku. Disponujú teda skvelým kilometrovým potenciálom a šetria palivo aj životné prostredie.

Sporivých vlastností dosahujú vďaka nižšiemu valivému odporu a možnosti prerezávania a protektorovania po celú dobu používania pneumatiky. Výrazne tak znižujú emisie CO2, šetria palivo aj firemné výdavky. Avšak nezľavujú pri tom na bezpečnosti ani na jazdných vlastnostiach.

 

Motocyklové pneumatiky

 

MICHELIN ROAD 6

Športovo cestovné motocyklové pneumatiky Michelin Road 6 sú novou generáciou dlhoročných lídrov tejto kategórie – Michelin Road 5. Oproti svojim predchodcom vykazujú o 15 % vyššiu priľnavosť za mokra ao 10 % vyšší kilometrový nájazd.

Vybavené sú novými technológiami aj špeciálnou dvojzmesovou gumou. Základom behúňa je tuhšia zmes, ktorá je na bokoch zjemnená mäkkou zmesou, ktorá zaisťuje lepšiu priľnavosť. Tým je zaistená vyššia tuhosť pneumatiky v náklone, pri zatáčaní, a predovšetkým pri následnej akcelerácii.

Priľnavosť v chladnejších podmienkach a na mokrých cestách posilňuje technológia SRT - Silica Rain Technology a technológia ADT - Amplified Density Technology zvyšuje tuhosť pneumatiky kostrou posilnenou o aramidové vlákna. Pneumatika s touto konštrukciou lepšie odoláva odstredivým silám pri jazde, má lepšiu odozvu, ovládateľnosť aj stabilitu, nehľadiac na nižšiu váhu.

Drážky sú navrhnuté na optimálny odvod vody pomocou technológie XST EVO. Vďaka ich špeciálnemu vylepšeniu Evergrip™ sa pri dlhšom opotrebovávaní nezmenšujú a stále skvele odvádzajú vodu a vykazujú perfektnú priľnavosť aj s narastajúcim počtom najazdených kilometrov. V neposlednom rade progresívne 3D drážky zvyšujú bezpečnosť pri brzdení.

 

 

MICHELIN POWER 5

Športové motocyklové pneumatiky Michelin Power 5 sú voľbou číslo jedna pre použitie na cestách aj ako prvé obutie z výroby motocyklov Honda CB 1000R. Vďaka unikátnej kombinácii siliky s inak štandardnej zmesi 2CT pre prednú a 2CT+ zadnú pneumatiku zaisťujú excelentnú priľnavosť a maximálny zážitok z jazdy na suchej aj mokrej vozovke. Vďaka unikátnej technológii stavby kostry, ktorá sa bežne používa pri závodných pneumatikách, vynikajú motopneumatiky Power 5 najvyšším výkonom pri riadení vo svojej kategórii. Celkovo sú veľmi tuhé, čo výrazne pomáha k stabilite pri zatáčaní aj v priamom smere.

 

 

MICHELIN ANAKEE ADVENTURE

Naozaj všestranné cestovné enduro pneumatiky Michelin Ankee Adventure vyčnievajú skvelou priľnavosťou a pozoruhodnou ovládateľnosťou na ceste aj mimo nej. BMW ich schválilo ako obutie pre enduro motorku R 1250 GS.

 

Vyššia priľnavosť za sucha aj za mokra zaisťuje kombinácia technológií 2CT a 2CT+ spolu s vyšším obsahom siliky v zmesi. O skvelú ovládateľnosť v priamom smere aj v zákrutách sa stará nový uzavretý profil.

 

Predná aj zadná pneumatika sú dvojzmesové - predná je po stranách tvrdšia a na stred je použité mäkšia zmes, takže sa neschádza do špičky, a vďaka tomu časom nedochádza k zatváraniu riadidiel. Zadná pneumatika je designovaná presne naopak - jej boky sú mäkšie a stred má tuhšiu zmes.

 

Za každým párnym štuplom majú enduro pneumatiky Michelin Anakee Adventure umiestnený mostík, ktorý bráni deformácii časti štuplov a tým dlhodobo zachováva skvelú trakciu v teréne bez toho, aby obmedzil dobrú stabilitu na asfalte. Drážky vedúce až ku kraju behúňa sú dostatočne veľké a vyznačujú sa skvelým samočistiacim efektom aj odvodom vody.

 

 

 

MICHELIN ANAKEE WILD

Náročný terén, bahnité cesty a lesy. Michelin Ankee Wild sú perfektné enduro pneumatiky do divočiny. Excelujú v odolnosti, stabilite a sú prekvapivo tiché. Napriek tomu, že fungujú perfektne najmä v teréne, ich vlastnosti využijete aj na ceste.

Technológia pneumatík Michelin Anakee Wild kombinuje nový vzorec dezénu spolu s modernou gumovou zmesou, ktoré dohromady ponúkajú dlhšiu životnosť a teda aj vysoký kilometrový nájazd.

Pri ich designovaní využil Michelin svoje skúsenosti z pretekov Dakar, a vďaka tomu pneumatiky Michelin Anakee Wild excelujú pri prejazde mäkším terénom, či už sa jedná o bahno alebo piesok. Vysokú stabilitu aj priľnavosť ponúknu aj väčším motorkám, pre ktoré sú navrhnuté primárne.

 

Foto Credit: www.michelin.com/en/groupe/heritage; Instagram @michelin; Instagram @michelinmotorcycle